dimecres, 3 de novembre del 2010

Dels crims de tinta: Negres Tempestes


Deia la reina indiscutible de la novel·la negra Agatha Christie que "la maldat no és quelcom sobrehumà, és una cosa menys que humana". Potser pel gust de capbussar-nos en una realitat imaginada de la qual podem escapar amb facilitat quan les coses es posen magres o pel gust de desenmascarar criminals, la novel·la negra és un dels gèneres literaris amb una major vitalitat entre els lectors. Personalment, sóc fan indiscutible de la sèrie de Carvallo de l'enyorat Vazquez Montalban que ha retratat entre altres paisatges urbans el de la Barcelona postolímpica.
Amb alguna excepció destacada com la de miss Marple, la literatura clàssica de la novel·la negra està plena de detectius a l'ús. Per suposat que masculins. Si parlem de les darreres fornades ens trobarem al comissari Brunetti (Donna Leon), el tinent Jaritos (Petros Markaris), Kurt Wallander (H.Mankell), el comissari Montalbano (Andrea Camilleri)...Fins i tot la irlando-americana Tana French estableix com a protagonista de la molt recomanable El silenci del bosc a Ryan, un nen traumatitzat per un fet violent del passat que es converteix en policia en fer-se gran. No parlarem dels clàssics: Maigret, Sherlock Holmes, Poirot,...
Una mica en contradicció a aquest model, la novel·la Negres tempestes de l'escriptora Teresa Solana és força original en el plantejament. Protagonitzada per una sotsinspectora dels Mossos d'Esquadra, Norma Forester, que investiga l'assassinat d'un catedràtic d'història (Francesc Parellada) i que està envoltada d'una família peculiar (el seu marit l'Octavi és un metge forense, la seva filla és okupa, un cunyat exhomosexual, una mare hippy i una tieta aficionada a la informàtica que és monja de clausura). Elements tots ells que conformen un relat vibrant i divertit ambientat en la Barcelona actual però que evoca els anys de la Guerra civil i la postguerra i planteja que ha quedat de l'idealisme dels vells combatents de la República.
Al igual que La solitud de Patrícia de Carles Quílez i La mala dona de Marc Pastor, Negres Tempestes és la guanyadora dels Premis Crims de Tinta creats els 2008 pel Departament d'Interior amb motiu de la commemoració dels 25 anys de la Llei de creació del cos dels Mossos d'Esquadra.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP