dimecres, 11 d’agost del 2010

Cementiri, perill i pobresa.


Article publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 08-08-2010 Pàgina 7

Sabem que, malgrat l'aparent unanimitat de les forces del Parlament, el projecte d'instal·lar un cementiri nuclear a Ascó té partidaris a casa nostra. Aquestes persones invoquen sovint raons econòmiques per justificar una opció tan discutible com perillosa. El cementiri (ells en diuen magatzem temporal) de residus nuclears crearia suposadament llocs de treball i reactivaria l'activitat d'un municipi i d'una comarca actualment en regressió.

Juntament amb la CANC i mitjançant el Partit Verd Europeu, ICV va facilitar la visita a la Ribera d'Ebre de dos representants de la localitat de Gorleben (Baixa Saxònia, Alemanya), on ja fa 30 anys que gaudeixen d'un magatzem temporal similar a aquell amb el qual alguns ens voldrien obsequiar. Martin Donat, president de la Comissió d'Energia Nuclear del districte de Lüchow-Dannenberg, i Hans Werner Zachow, portaveu de la l'Associació Agrícola de Gorleben, ens van explicar la realitat quotidiana en un entorn rural nuclearitzat. Segons ells, les tres dècades d'existència d'aquesta instal·lació atòmica no han servit per frenar la despoblació del territori. La planta ha creat alguns llocs de treball per a la població local, oferint-los feines de jardineria o de guardes de seguretat, però no ha estat capaç d'oferir mai feines de més qualificació. De manera que no ha servit per frenar l'èxode cap a la ciutat. I els llocs de treballs indirectes? No hi ha aparegut cap altra indústria, ni vinculada al cementiri ni a cap altra activitat. L'arribada del cementiri ha creat un efecte de desertització industrial. Ningú no s'arrisca a fer una inversió important al costat dels residus radioactius.

I l'agricultura, que al cap i a la fi era la forma de vida tradicional de la regió? Doncs tampoc no ha notat, encara, els beneficis del magatzem. Des que les deixalles nuclears de tot el país fan via cap a Gorleben, els seus productes agropecuaris no tenen sortida al mercat. Vet aquí una denominació d'origen en sentit negatiu. I aquesta negativitat ha afectat també el valor patrimonial dels habitatges i els terrenys de la zona, que ha experimentat una caiguda important a causa de la mala imatge que el cementiri irradia.

Una altra qüestió és la incertesa de la temporalitat, ja que existeixen tots els protocols d'entrada dels residus, però en canvi no hi ha cap protocol de sortida. Per això ens van advertir que la zona que aculli el cementiri de residus en superfície té totes les probabilitats per acabar acollint el cementiri subterrani definitiu.

Tot això, i més coses, ens van dir els representants de Gorleben, mentre el debat sobre el magatzem temporal d'Ascó sembla que hagi desaparegut de l'agenda de l'actualitat del nostre país. Nosaltres ens temem que aquest silenci tingui motivacions electoralistes. No seria lògic que el govern central, que ja té massa fronts oberts a Catalunya, volgués ara endarrerir l'anunci fins que passin els comicis? Si la decisió d'enviar a Ascó tots els residus de l'Estat ja està presa, hi tenen un interès personal a mantenir la discreció. Després, esperen que qualsevol actuació en aquest sentit tingui un cost polític menor.

ICV-EUiA insta totes les forces que es comprometin a no donar suport a qualsevol govern que instal·li el cementiri nuclear a Catalunya. Pensem que un compromís d'aquestes característiques, adoptat públicament abans d'anar a votar, seria molt aclaridor respecte a les veritables intencions dels partits. Nosaltres ja ho hem dit, i ho repetim. No al cementiri nuclear. Ni a les Terres de l'Ebre, ni enlloc.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP