dimecres, 2 de març del 2011

23-F: El record d'una ombra que arriba fins avui

He seguit amb un cert desencat els actes oficials del 30 aniversari del 23-F i ara que els hem pogut metabolitzar després de la fanfàrria penso que és moment de treure algunes reflexions sobre el que va passar i quines ombres han quedat en la nostra democràcia.
El 1981 jo vivia a Vinaros i aquesta proximitat física a un dels escenaris del "drama", València on Milans del Bosch va treure els tancs al carrer, m'aporta vivències de primera mà. Experiències com la por, el neguit i la incertesa viscuda en comprovar com els sectors de la dreta més radical del poble es van organitzar per perseguir rojos mentre altres com jo fèiem desaparèixer documentació del PC del Pais Valencià que teníem a casa. Ara pot sonar una mica peliculero però durant aquelles hores tenses vam preparar fins i tot la possibilitat de marxar amb un vaixell suec què estava carregant ciment a la cimentera de les Cases d'Alcanar. Evidentment, no va caldre perquè el cop es va desmuntar per la seva incosistència o perquè els objectius ja s'havien assolit? Mai ho sabrem del tot.
A sobre, al dia següent tenia un examen d'Història de la pedagogia al Col.legi Universitari de Castellò,què depenia de la Facultat de València on estudiava aleshores. Malgrat la nit de carreres, reunions, trucades de telèfon, em vaig presentar a l'examen, amb la sensació de què jo -com moltes altres persones compromeses en partits d'esquerres- aquella nit haviem estat part de la història política del nostre país.

Aquests records personals em van animar a escollir el darrer cap de setmana la peli 23-F de chema de la Peña per veure com la consciència col·lectiva que és el cine recollirà per la posteritat aquest episodi no tan llunyà de la nostra història. I la veritat és que -tot i que no s'acaba de mullar en el paper de la monarquia- resulta un excel·lent document de memòria històrica. Tafanejant un diari l'altre dia llegia que el director proposava passar-la pels IES per donar conèixer els fets i les conseqüències. Una lliçó més sobre perque la memòria democràtica és imprescindible per a la salut de la nostra jove i imperfecta democràcia. I alguns,els de sempre, mentretant, tanquen espais d'aquest tipus basant-se en "condicions tècniques". Bé per si teniu interès, us deixo el tràiler perquè us féu una idea del que ofereix la peli.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP