divendres, 10 de setembre del 2010

11-29 de setembre : decidim el futur.


Article publicat 10 de setembre al diari Més de Tarragona

Celebrem aquest Onze de Setembre sota l’ombra ominosa de la sentència del Tribunal Constitucional que ens ha escapçat l’Estatut i ha clausurat de manera abrupta la via autonomista que, tots plegats, recorríem des dels temps de la transició. És legítim, doncs, preguntar-nos què cal fer ara. Des d’ICV-EUiA responem amb un mètode, i un objectiu: Tenim dret a decidir, i volem el federalisme d’un estat plurinacional. A parer nostre, les institucions catalanes han de presentar una proposta de reforma constitucional com la via més coherent per recuperar tot l’Estatut i resoldre l’encaix de Catalunya a l’Estat.

Si la resposta a obrir el procés de negociació de la reforma constitucional és negativa, les forces polítiques catalanes estaríem plenament legitimades per impulsar l’exercici del dret a decidir. Si en l’actual marc constitucional no és possible una sortida política, jurídica i constitucional a les legitimes reclamacions de la societat catalana s’haurà constatat la impossibilitat de resoldre el conflicte obert per la sentència a través dels mecanismes actualment previstos i serà necessari donar veu a la ciutadania per decidir el camí a emprendre. La decisió que prengui la ciutadania serà un mandat per al Parlament i el Govern de Catalunya que haurà de posar en marxa les actuacions polítiques i jurídiques necessàries per assolir els objectius fixats per la consulta popular. És cert, el dret a decidir alguns ho associen a la idea d’independència. Crec que és hora de començar a fer una lectura federal d’aquest dret. Federalisme i autodeterminació no poden ser conceptes oposats en tant que federalisme és democràcia i és autogovern.

Penso que el federalisme és el model que reflecteix millor el nostre país i la seva complexitat. Hi ha, a més, una “ètica del federalisme” que consisteix en el gust per la convivència dels qui són diversos i la passió pels projectes compartits. El federalisme no és només una tècnica política i jurídica, és un projecte que es basa en uns ideals i valors coherents. Uns ideals i valors radicalment democràtics: la llibertat, la solidaritat i la fraternitat, la tradició republicana i laica. Uns principis antics però plenament actuals i vàlids per fer compatible diversitat i unitat, en una Catalunya, en un Estat espanyol i en una Europa complexos i interdependents.

No és el moment de resignar-se, però tampoc resoldria res una fugida endavant exclusivament retòrica. Tocant de peus a terra, hem de saber articular la complexitat de l’estat i de la societat amb les nostres legítimes aspiracions, que no s’esgoten només en la qüestió nacional. Els partits polítics catalans som determinants al Congrés. Té sentit avui apuntalar les mesures econòmiques del PSOE que retallen drets socials, quan el mateix PSOE encara no ha concretat cap mesura per recuperar el nostre autogovern? ICV-EUiA va proposar a la resta de forces polítiques catalanes un acord perquè cap projecte de llei rellevant fos aprovat al Congrés fins que recuperéssim l'Estatut. CiU ens ha contestat permetent la congelació de les pensions i la reforma laboral.

És per això que celebrem l’Onze de Setembre invocant el dret a decidir, però sense oblidar que el 29 de setembre hi ha vaga general. La coincidència de la crisi amb l’atzucac nacional ens obliga a obrir un nou temps polític, on l’autodeterminació i les opcions d’esquerres han d’avançar plegades, si realment volem un futur millor.


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP