diumenge, 6 de juny del 2010

NOU ESPAI “DOLORS MARTÍ"




Aquest dimecres 3 de juny per fi varem inaugurar la nova sala polivalent dels SSTT del Departament d’Interior, inaugurar i nomenar saldant així un deute de la ciutat i de la democràcia envers una dona.
Hem nomenat la sala “Dolors Martí” , la única dona què va exercir un càrrec públic a Tarragona durant la guerra civil, concretament va ser delegada del Departament d’Economia de la Regió III amb capital a Tarragona i què abastava les comarques de l’Alt Camp ,Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, i Tarragonès.
Però perquè posar el nom d’una dona a un espai públic ?
Per què la Dolors Martí ?
La Dolors Martí, va ser una dona del poble, nascuda a Tivissa, filla d’una família obrera i amb molts germans, va ser capaç d’escapar del seu destí i construir la seva vida, dona d’un mestre què tampoc va entendre el seu “empoderament” i lluitadora del PSUC què acabaria morint a l’exili per defensar la República i els valors què aquesta encarnava.
Explicar breument això en una placa, en un espai públic de la ciutat, és recuperar la memòria democràtica, és fer pedagogia de ciutat i contribuir a que la ciutat esdevingui educadora, eduqui per la democràcia, per l’equitat de gènere. Però és també visibilitzar el paper de les dones a la història, és construir la història amb majúscules a partir de les històries individuals, de vegades anònimes, dels qui fidels als seus ideals, fidels a la voluntat majoritària del poble es van oposar al feixisme, a la dictadura, de vegades fins la mort.
La Dolors Martí, va morir a l’exili, a Bordeus, amb Catalunya al cor i ha calgut què, després d’alguns intents frustrats de recuperar la seva memòria, sigui una altra dona -també delegada del govern de la Generalitat, també d’un partit hereu del PSUC i comptant amb tot el suport del Departament què representa a Tarragona- la què li fes el lloc què es mereix a la ciutat.
Gràcies Jordi Piqué ( responsable de l’Arxiu de Tarragona) perquè sense el teu excel•lent treball de recerca sobre la Dolors, no ho hagués pogut fer.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP