dilluns, 22 de març del 2010

Recuperant la memòria al carrer


Ahir a l’Aleixar un petit poble del Baix Camp, vaig tenir la sort d’assistir a un merescut homenatge, a una conquesta democràtica d’un espai públic, perquè com diu l’Andreu Mayayo “... en els llibres d’història està present tothom, però a l’espai públic només poden estar presents les persones què varen defensar i lluitar pels valors democràtics”.
Ahir a una plaça de l’Aleixar es va posar una placa per recordar a Ramon Trilles Anguera, “Ramon Valent” el seu nom de guerra, perquè en Ramon era un militant del PSUC, tothom ho sabia. Un militant de base que mai va ostentar càrrecs de representació institucional (no va ser regidor, per exemple) però va ser un militant important, recordaven companys seus com oferí el seu mas per que en ell tingués lloc el Congrés Nacional de les Joventuts Comunistes. Com tot s’acaba sabent, encara que ell no en fes gala: en una detenció d’un joves de les Joventuts Comunistes que foren torturats a la comissaria de Reus, el Ramon Valent va amagar, enterrant-ho al tros, multicopistes i propaganda. Ahir em deia la filla que fa poc quan van fer obres al mas, encara van trobar material.

Ramon Valent era un pagès, i va desenvolupar una tasca sindical persistent a la Unió de Pagesos, també va mantenir un compromís social amb el seu poble, amb l’Aleixar, com a president del Casal: organitzant concerts de Raimon, de Quico Pi de la Serra, de la Trinca, etc.

L’acte d’ahir diumenge és una mostra més del compromís d’aquest govern en la recuperació de la memòria democràtica arreu del nostre país, n’hi ha moltes més i amb més ressò mediàtic com la inauguració el dissabte de l’edifici del Memorial Democràtic a Barcelona, però és la suma de totes aquestes accions el què li dona força i credibilitat al gran projecte de recuperació de la memòria.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP