dissabte, 6 de novembre del 2010

Nova economia, nova ocupació

Article publicat al Delcamp.cat

Estic convençuda que el pla “Nova economia, nova ocupació”, presentat recentment per ICV-EUiA, generarà, si s’adopta, un nombre important de llocs de treball i servirà per sortir de la crisi econòmica que vivim actualment. Segons aquesta proposta, és necessari que invertim en tres camps concrets: el manteniment i augment dels serveis de l’estat del benestar, la convergència europea en polítiques de gènere, i la sostenibilitat. Fixant objectius en aquests tres sectors es fa evident que caldria generar un gran nombre de llocs de treball per assolir la cobertura de les necessitats detectades en aquests àmbits. De fet, si es posés en marxa aquest pla, a la demarcació de Tarragona es podrien crear fins a 33.000 nous llocs de treball, mentre que en el conjunt de Catalunya la xifra arribaria als 300.000.

Tal com reconeixen molts economistes de prestigi, és impossible sortir de la crisi aplicant estrictament mesures de reducció del dèficit públic: sense estratègies de creació d’ocupació no es podran resoldre els problemes actuals.

Cal, dons, desenvolupar les oportunitats que ens ofereixen l’economia verda i les polítiques socials per crear nova ocupació de qualitat, millorar la participació de la dona al mercat de treball, i promoure la transició cap a un model socialment just i ecològicament sostenible. Per això, des d’ICV-EUiA apostem per ampliar l’Estat del benestar, sempre potenciant l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables tal com ja ho han fet altres països i regions amb un nivell de riquesa similar al nostre i que ja comencen a deixar enrere la crisi.

Per finançar aquest pla de cara a la propera legislatura només caldria incrementar els recursos de la Generalitat en uns 1.800 milions d’euros, la qual cosa representaria menys del 0,9% del PIB català actual. A més, ICV-EUiA proposa una sèrie de mesures fiscals progressistes que permetrien generar aquest 0,9% d’ingressos addicionals, com per exemple la introducció progressiva d’una taxa sobre les emissions difuses de gasos d’efecte hivernacle o sobre la producció nuclear i els seus residus, o també l’increment de la progressivitat fiscal i la lluita contra el frau. Amb aquesta finalitat, proposem que s’estableixi un impost específic sobre les plusvàlues que es generen a través de les requalificacions i l’especulació immobiliària, o la creació (en l’àmbit de l’Estat) d’un impost sobre les grans fortunes.

Cal que sortim de la crisi i ho farem junts, tots i totes, des de l’esquerra.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP