dimarts, 10 de maig del 2011

“La síndrome de Fukushima” o el poder dels diners ?


Article publicat al Diari de Tarragona, 10 de maig 2011

El passat dijous 28 d’abril l’operadora de la CN d’Asco ANAV , formada per Endesa i Iberdrola, comunicava al Consejo de Seguridad Nuclear –CSN- el vessament de 25.000 litres d’aigua contaminada , sense especificar-ne el nivell de radiació, des del sistema de refrigerant primari cap a l’embornal de l’edifici de contenció, succeït a Asco 1 el dia abans .Un nou incident què en un primer moment el Consell va catalogar de nivell 0.
En nostre grup, ICV-EUiA, en la sessió de control de govern del Parlament de Catalunya del 4 de maig vàrem preguntar què pensava fer el Govern davant d’aquest nou incident d’Asco 1, central què va concentrar durant el 2010 el 40% dels successos notificats pel Parc Nuclear Español.
L’HC d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, encarregat de contestar es va limitar en la seva resposta a llegir el comunicat del CSN, que ja coneixíem i a dir-nos què estàvem sota la síndrome de Fukushima, menystenint la nostra preocupació i la de la ciutadania del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre ,davant la manca de seguretat i de rigor de l’operadora ANAV, empresa què pel què sembla prioritza els beneficis econòmics per sobre la seguretat de les persones .
Tal i com nosaltres exposàvem al Parlament, l’incident va estar més greu del què l’empresa havia comunicat en el primer moment i el dissabte el CSN va haver de requalificar-lo com a nivell 1, després de la inspecció realitzada. També es confirmaven les informacions, què un cop més es podia tractar d’una errada humana, plausible si es té en compte la política de subcontractacions què fa anys pràctica aquesta empresa. Així com què un cop més ANAV havia amagat informació i havia 19 i no 14 treballadors afectats. No cal ni dir, què seguim sense conèixer el nivell de radioactivitat de l’aigua vessada.
M’agradaria saber fins quan el Conseller Mena, el President Mas, el govern de Catalunya, seguiran donant l’esquena al debat energètic. Per la seva responsabilitat com a govern de la nació no poden abandonar la ciutadania de les comarques del sud a la seva sort , davant d’aquesta amenaça i aquest risc front el qual la mateixa AMAC reconeix què no estem preparats. El partit què governa , CIU, què a més està representat al CSN en un conseller, s’ha de pronunciar, no es pot excusar en què no té competències sobre aquesta matèria, perquè la nostra sobirania nacional també passa per poder decidir sobre el model energètic i sobre la seguretat de les persones i del territori.
El govern té l’oportunitat de vetllar pel nostre territori, quan a l’octubre de 2011 calgui renovar la llicència a Ascó 1, després de 30 anys de funcionament i un dels incidents més greus dels darrers anys a Catalunya, la fuita de partícules radioactives. Per això aquest govern no hauria d’esperar “què de tant anar el càntir a la font es trenqui “ i què el cúmul d’incidències d’Asco, acabi en una trencadissa què no només malmeti la vida a les nostres comarques , de vegades tan llunyanes de Barcelona, sinó què hipotequi el nostre futur com a país. Aquest Govern hauria d’actuar, però ho farà?

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP