dimecres, 28 d’abril del 2010

MOBILITZAR LES ESQUERRES

Article publicat al Diari de Tarragona, secció Línea Abierta el 27 d'abril de 2010

Una característica definitòria de la coalició ICV-EUiA consisteix a voler mobilitzar la gent d’esquerres per fer polítiques d’esquerres. Nosaltres, per tant no volem acontentar a tothom, ni renunciem a les nostres idees i propostes per guanyar vots. És important recordar això en un moment en què hi ha forces polítiques que disfressen de “centre” el que de vegades només és flirteig amb la dreta. I CIU disfressa de “centre” el que són polítiques de dretes amb totes les lletres. La qüestió és que el centre no existeix. El “centre” és un eufemisme. Quan alguns diuen centre és perquè amaguen la seva timidesa, mentre que CIU amaga les seves veritables intencions: fer polítiques clarament de dretes.

Reivindiquem la honestedat en la política, i la claredat. Nosaltres no enganyem ningú ni disfressem les nostres intencions: volem el suport de la gent per fer polítiques d’esquerres i ecologistes. Apujar els impostos als rics per redistribuir la riquesa és d’esquerres. Defensar l’estabilitat a la feina i els drets laborals és d’esquerres. Exigir als bancs i caixes transparència, més controls, més inspeccions, i també que donin més crèdits a les empreses, és d’esquerres. Demanar igualtat de drets de ciutadania és d’esquerres. Defensar una major despesa pública per a ajudar als qui més dificultats estan tenint amb la crisi és d’esquerres. Proposar mesures contra l’especulació i la corrupció és d’esquerres.

ICV-EUiA és l’única formació que defensa clarament una sortida d’esquerres a la crisi. I també reivindiquem el govern d’esquerres a Catalunya perquè demostra que hi ha una manera d’enfrontar la crisi diferent de com la proposa CIU. En aquesta cursa cap al centre hi ha forces que sembla que vulguin amagar l’acció del govern d’esquerres. Precisament pel seu contingut clarament d’esquerres. Doncs per ICV-EUiA és motiu d’orgull: perquè s’ha dialogat i acordat amb els agents socials pactes i mesures per sortir de la crisi, perquè s’ha augmentat el pressupost d’R+D, perquè s’han augmentat els ajuts al lloguer, perquè s’han augmentat les beques menjadors i la Renda Mínima d’Inserció, perquè s’ha fet una aposta per millorar el finançament de les PIMES, entre d’altres qüestions.

Amb les enquestes a la mà, hi ha qui pot pensar que la manera d’aconseguir uns bons resultats és disputar-li els vots del centre a CIU. A ICV-EUiA creiem que no és pas així, sinó que el que hem de fer com a força d’esquerres no és disputar el centre, sinó mobilitzar els votants d’esquerres. No es pot acontentar tothom: cal prendre partit. No es pot acontentar als poderosos i als treballadors, no es pot acontentar als banquers i als qui tenen una hipoteca, no es pot acontentar als rics i als qui no arriben a final de mes. Aquí cal prendre partit, els poderosos ho saben i bé opten per la dreta. La clau és la mobilització. No hi ha res que no puguem aconseguir amb una ciutadania d’esquerres i ecologista activa i mobilitzada. Ben al contrari, quan es vol agradar a tothom no s’acaba agradant a ningú.

dimecres, 14 d’abril del 2010

Intervenció al Consell Nacional d'ICV



Bon dia , crec què ja tots i totes em coneixeu però deixeu-me què avui què esteu a casa nostra em presenti com l’Hortènsia, l’Horte com em diuen els amics, la pròxima diputada d’ICV_EUIA per Tarragona, tot un honor i repte que assumeixo amb il•lusió, amb força i valentia, valors dels companys i companya que m’han precedit.

Tarragona, el Camp i les Terres de l’Ebre, el nostre territori el vostre sud, ha estat i és avui escenari de les lluites del futur, de les lluites per transformar radicalment el model econòmic i de desenvolupament què ha estat fins ara dominant i què ha generat la crisi econòmica, ecològica i social . ( Una crisi què ens deixa a la demarcació més 71.000 persones aturades, 180 expedients de regulació d’ocupació.

I és l’escenari de les lluites del futur ,
Per què els reptes què tenim avui al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre són els reptes de Catalunya, la nostra lluita, les nostres propostes i les nostres solucions locals , son les què també faran possible un nou Pacte Social Verd global ( Green New Deal)

Deixeu-me què us digui quins són no ordenades per la seva importància però potser si per la significativitat que tenen en aquest moment :


La lluita contra la instal•lació del cementiri nuclear a Ascó , és l’expressió local de la lluita antinuclear i per un canvi de model energètic què potencií les energies renovables, amb un pla pont de tancament de les centrals nuclears què generi llocs de treball en nous sectors econòmics què no tornin a hipotecar el territori, com ho va fer la instal•lació de les nuclears a Ascó i Vandellòs.
Sols nosaltres , al costat dels moviments socials i ecologistes , al costat de les plataformes ciutadanes, al costat del territori podrem impedir que el senyor Sabater del PSC i el senyor Felip Puig de CIU acabin ballant un minuet sobre l’ATC.

La lluita per continuar impulsant la nova cultura de l’aigua, un compromís que ha eliminat l’amenaça dels transvasaments de l’Ebre o del Roina què és el fruit d’una gestió integral de l’aigua amb mesures d’estalvi i eficiència , de reutilització d’aigües de les depuradores de Vila-seca i Tarragona què ens permetrà abastir la indústria i alliberar cabdals dels rius.

Per què hem fet molta feina , aprovant el Pla de cabals de manteniment dels rius , però hem d’anar més enllà i garantir els cabals ambientals dels nostres rius , del Francolí i del Gaià, una vella reivindicació dels moviments ecologistes i plataformes del territori, als què hem acompanyat en aquest procés. I plantant cara als poderosos, a les grans empreses què durant molts anys se’ls ha permès externalitzar els costos ambientals i maximitzar els seus beneficis a costa de la degradació de la vida natural i el paisatge dels entorns fluvials.
Sabem, sabeu què si la dreta si CIU torna a governar tornarà a deixar-los les mans lliures, tornaran a imposar les lleis del mercat què ja sabem a qui beneficien.
A la CHE també li exigirem aquest cabal ambiental per a què l’Ebre tingui garantida la vida en el tram final del riu.

Per una planificació sostenible del territori, perquè mireu mentre tots els partits polítics han estat immersos en una discussió bizantina sobre els noms i les capitalitats, sobre si Reus o Tarragona, dient a cada ciutat allò què alguns sectors socioeconòmics volien escoltar , fent electoralisme i per tant degradant el debat polític
ICV- EUIA hem estat la única força què hem rebutjat entrar en aquest debat estèril per als problemes reals de la gent, els únics què hem fet el mateix discurs a Reus i a Tarragona, un discurs polític i no de lleialtats primordials, què sempre acaba sent perillós pel què té d’excloent i sectari.

Per què no ens interessa la política de campanar, ja fa temps que varem interioritzar la glocalització i per què sabent que vivint a la segona àrea metropolitana del país la nostra lluita s’ha de dirigir a articular aquesta conurbació a aconseguir la connectivitat a través del transport públic, a limitar els creixements desmesurats i desordenats , a protegir les zones agràries i els corredors biològics i hem fet els deures introduint esmenes tant al Pla Territorial del Camp com al Pla Nacional d’infraestructures, en el què hem apostat per potenciar el ferrocarril, per un verdader sistema de rodalies al Camp, per la millora de la mitja distància al Camp i a l’Ebre.
I també encara ens queda molt per fer i ho farem i com no pot ser d’altra manera al costat dels moviments socials que com la Plataforma ciutadana de defensa del ferrocarril públic i de qualitat avui fa un viatge reivindicatiu Reus – l’Arboç en el què participen molts companys i companyes nostres, entre ells la nostra cap de llista i futura regidora a l’Ajuntament de Tarragona Arga Sentis.

Però la planificació del nostre territori passa també per un reequilibri territorial i dels sectors productius què no ens imposi, per exemple, un projecte com el Logis Penedès, un CIM què no compta ni amb el consens territorial i què planteja importants dubtes de viabilitat ambiental i d’impacte en un territori ja trinxat per la superposició d’infraestructures i el creixement urbanístic desordenat dels darrers anys què es palesa amb un escampall d’urbanitzacions pels turons i serres amb tota la problemàtica de serveis i comunitària derivada què aquest model urbanístic comporta.

Un reequilibri i una diversificació de l’activitat econòmica a partir de sectors que ja avui estan generant ocupació a Tarragona, com ho demostra l’informe de l’EPA del 4rt trimestre del 2009 , sectors com l’estalvi i l’eficiència energètica, la rehabilitació d’habitatges, els serveis de proximitat , el turisme sostenible i jo voldria afegir un què tot i no aparèixer avui , ha de ser un objectiu la progressiva transformació de l’actual indústria petroquímica per complir amb els estàndards mediambientals i caminar cap a la generació d’una indústria més neta i sostenible.

Em deia el company Jaume Forcadell de les Terres de l’Ebre , què avui amb la nostra presència en el govern d’esquerres està molt a prop de compensar-se el deute històric amb les Terres de l’Ebre, però que encara queda molta feina per a fer i què no volen seguir sent notícia per les nuclears o la contaminació química del riu i jo afegeixo: Jaume és que no només a l’Ebre al Camp també ICV - EUIA volem i lluitarem per tenir quelcom més que indústries que empudeguin l’aire dels barris obrers, monocultiu de centres logístics i un litoral de ciment per al turisme de masses.

Aportarem, com hem fet, fins ara propostes valentes, difícils ( perquè ens ho posen molt difícil) per sortir d’aquesta crisi creant ocupació de qualitat, mantenint i ampliant els drets socials i polítics de totes les persones que viuen i treballen a casa nostra i ho faré des de l’ètica i l’honestedat trets de la nostra formació però també des de la meva condició de dona.

Us encoratjo a seguir lluitant a mobilitzar-vos a comprometre-us per canviar aquest model, per a què puguem continuar i amb més força les polítiques d’esquerres què hem aportat al govern durant aquestes dues legislatures, per a què puguem continuar plantant cara a la dreta per supera la crisi econòmica i social amb un nou model més equitatiu, just i solidari què posi en el centre de l’arena política el benestar integral de les persones.
Els i les candidates soles no ho podrem fer, us necessitem a tots i totes però estic convençuda que ho aconseguirem.

dimarts, 6 d’abril del 2010

Participació i diàleg

Article publicat al Diari de Tarragona, a la pàgina d'Opinió Secció Línea Abierta 6 d'abril de 2010

A Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i alternativa considerem la participació com un tret d’identitat, tant de la nostra coalició com de la nostra acció de Govern, perquè estem convençuts que la major implicació de la ciutadania en la presa de decisions millora la qualitat de les propostes polítiques, combat la desafecció i, en definitiva, enriqueix la democràcia. Com que ens preocupa tot allò que afecta a la societat catalana ens hem plantejat engegar un procés participatiu ampli, amb propostes que ens permetin abordar els reptes i canvis necessaris en els diversos àmbits; política econòmica i treball, sostenibilitat i medi ambient, drets socials, autogovern... Adreçant-se a les seus d’ICV-EUiA o entrant al web www.joanherrera.cat tothom que ho desitgi pot dir la seva, participar en el nostre procés de presa de decisions i elaboració del nou programa de la coalició.

Avui, el gran repte és superar la crisi, creant ocupació, defensant i ampliant els drets socials i lluitant contra el canvi climàtic. Per això ICV-EUiA proposa un nou acord social i verd, per impulsar el canvi de model econòmic. Un acord per crear nous llocs de treball: amb el canvi de model energètic, promovent l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables, superant la dependència del petroli i amb l’objectiu de tancar les nuclears; el canvi de model productiu amb més innovació tecnològica; la rehabilitació d’habitatges i l’ecoeficiència, el transport públic, la gestió responsable i amb criteris ecològics de l’aigua i dels residus i del sòl, i promovent el dret a la formació dels treballadors i les treballadores al llarg de la vida. Un acord per crear nous llocs de treball per atendre els drets de ciutadania, en l’atenció a la dependència, les escoles bressol, la salut, l’educació i la cultura. Un acord per promoure la plena igualtat de dones i d’homes en tots els camps.

Estem convençuts que és des de l’esquerra que hem de liderar el canvi cap a un nou model econòmic i ecològic socialment just. No podem tornar enrere cap a les polítiques conservadores, socialment injustes i ambientalment anacròniques. Cal donar un nou impuls a les polítiques d’esquerres i ecologistes per sortir de la crisi, i ho volem fer, com no pot ser d’una altra manera, cercant la implicació de la gent que comparteix els valors de la justícia social i l’ecologisme, i cercant el diàleg amb la ciutadania, amb els sindicats, amb els empresaris, amb les organitzacions socials, les entitats ecologistes i les del tercer sector... Perquè només cercant la participació dels agents implicats –els col•lectius i les persones- aconseguirem els canvis necessaris per afrontar una sortida de la crisi amb garanties.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP